![]() |
Horatiusların Yemini, ressam Jacques Loius David, 1784. |
Jacques-Louis David tarafından 1784 yılında yapılmış olan Horatiusların Yemini tablosu Neoklasizm (yeni klasikçilik) akımının ilk ve en önemli örneklerinden biridir. Fransız Devrimi'nden 5 yıl önce çizilmiş olmasına rağmen cesaret, onur, kahramanlık ve devlete bağlılığı ön plana çıkarttığı için devrimin ruhunu yansıtır. Tablo günümüzde Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.
Eser konusunu Roma tarihinden alır. Tabloda Romalı Horatiuslardan üç erkek kardeş, Alba Longalı Curiatiuslardan üç kişiyle yapacakları düello öncesinde kılıçları üzerine yemin etmektedir. Resmin merkezinde yer alan babaları ise onları desteklemektedir. Roma ve Alba Longa arasındaki savaş daha fazla kan dökülmemesi adına bu düello ile sonuçlanacak, düelloyu kazanan taraf aynı zamanda savaşı da kazanmış olacaktır. Erkek kardeşler son derece kararlı bir tavırla Roma için ölmeyi göze alarak vatansever bir duruş sergiledikleri sırada babaları da aynı kararlılıkla onları desteklemektedir. Ne kardeşlerde ne de babalarında en ufak bir duygu belirtisi yoktur.
Fakat diğer tarafta tabloda yer alan kadınlarda derin üzüntü ve çöküntü hakimdir. Çünkü beyaz elbiseli olan kadın Horatiusların kardeşidir, fakat dövüşe çıkacak Curiatiuslardan biriyle nişanlıdır. Hemen yanındaki kadın ise Curiatiuslara mensuptur ve hem bir Horatius olan eşi hem de kendi kardeşleri için üzülmektedir. Diğer kadın ise üzüntü içinde torunlarına sarılmış olan Horatiusların annesidir.
Eserde kadınlar olacaklara mani olamamanın verdiği çaresizlik ve derin keder hissiyle resmedilirken erkekler örnek bir Romalı gibi son derece kararlı, cesur ve vatansever bir şekilde tasvir edilmişlerdir.
Yorumlar
Yorum Gönder