Pygmalion ve Galatea, ressam Jean-Leon Gerome (Public Domain) |
Kıbrıs kralı olan Pygmalion aynı zamanda çok yetenekli bir heykeltraştı. Anlatılanlara göre bazı yerel fahişelerden tiksindiği için bütün kadınlara olan ilgisini kaybetmiş ve onları hor görmeye başlamıştı. Bir daha onlarla birlikte olmamaya yemin etmiş, kendisini yalnızca işine adamıştı.
Nam salmış bir heykeltraş olan Pygmalion mermer ve fildişinden ustaişi eserler yapıyordu. Kadınlara hayranlık duymaktan kaçınsa da zihninde ideal bir kadının nasıl olması gerektiğine dair düşünceler taşıyordu. Bu nedenle birbirinden güzel kadın heykelleri yapmaktaydı. Bir keresinde fildişinden öyle güzel bir kadın heykeli yaptı ki, bu heykele kendisi de aşık oldu. Belki de etten kemikten kadınlarda gördüğü kusurları bu heykelde düzeltmeye çalışmış ve zihninde yarattığı ideal figürü karşısında görünce ona aşık olmaktan kendini alıkoyamamıştı. Özene bezene yaptığı bu güzel heykele Galatea adını verdi ve ona büyük bir sevgiyle bağlandı. Sanki karşısındaki gerçek bir kadınmış gibi ona bir kadının çok hoşuna gidecek türden çiçekler, vücudunu saracak ipekler ve nadide mücevherler veriyordu. Ancak tüm bu sevgisine rağmen kadınları küçümsediğini bildiğimiz Pygmalion'un cansız bir heykel olduğu için kendisini asla sevmeyecek bir kadına aşık olması fazlasıyla ironiktir.
Pygmalion'un sevgisi ve sahip olduğu tutku, aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite'nin dikkatinden kaçmadı. Pygmalion tanrıçanın onuruna düzenlenen bir festival sırasında Aphrodite'nin tapınağına cömert bir adak adadı ve tanrıçaya dilekte bulunduktan sonra evine döndü. Aşk tanrıçası, Pygmalion'un dileğini yanıtsız bırakmadı ve onun güzeller güzeli sevgilisi Galatea'ya hayat verdi. Pygmalion evine dönüp Galatea'yı canlı görünce büyük bir şaşkınlık ve sevinçle sevgilisine sarıldı ve ondan kraliçesi olmasını istedi. İkili kısa bir süre sonra evlendi. Fakat Pygmalion tanrıça Aphrodite'ye hediyesi için teşekkür etmeyi unutmadı. Galatea ile birlikte onun tapınağını ziyaret ederek hediyeler sundu, tanrıça da buna karşılık olarak onları aşk ve mutlulukla kutsadı.
KAYNAKLAR
Modern Kaynaklar
Baker, E. K. (2015). Antik Yunan ve Roma Hikayeleri, (çev. Onur Aydın), İstanbul: Altın Bilek Yayınları.
İnternet Siteleri
Pygmalion and Galatea, the myth of Pygmalion and Galatea (greekmyths-greekmythology.com)
Yorumlar
Yorum Gönder