![]() |
Laokoon ve Oğulları Heykeli, Vatikan Müzeleri, Foto : M. Özveren. |
Laokoon heykel grubu, tanrı Apollon tarafından gönderilen yılanların Troialı rahip Laokoon ve iki oğluna bir sunakta saldırmasını konu edinmektedir. Troia Savaşı sırasında içi savaşçı dolu tahta atın şehre alınmamasını öğütleyen Laokoon ve oğulları, Troia'nın yok edilmesine karar veren tanrıların isteğine karşı geldikleri için Apollon'un gönderdiği yılanlar tarafından öldürülürler. Heykel bu mitolojik hadiseyi tasvir etmektedir.
Eserde baba ve iki oğlunun dramatik hayatta kalma mücadelesi canlandırılmaktadır. Yılanların Laokoon ve oğullarının bedenlerine dolanması, karakterlerin vücutlarındaki kasılmalar ile yüzlerindeki derin acı ve korku dikkat çekmektedir. Merkezde yer alan Laokoon ve solunda acıdan bayılmak üzere olan oğlu, en sağdaki diğer oğlu tarafından çaresizce izlenmektedir. Figürlerin acı içindeki vücutları ve çaresizce kurtulma çabaları etkileyici bir biçimde yansıtılmıştır.
Romalı Gaius Secundus Plinius (Yaşlı Plinius), övgüler yağdırdığı ve daha sonra imparator olacak olan Titus'un evinde gördüğü bu heykeli Rodoslu heykeltraşlar Hegesandros, Polydoros ve Athanadoros’a atfetmiştir (Doğa Tarihi, XXXVI, 37). Bunlar MÖ. 1. yüzyılda kopya eserler üreten sanatçılar olarak tanınır. Laokoon grubunun orjinalinin MÖ. 3./2. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Paros mermerinden yapılan ve 2.4 metre yüksekliğe sahip olan eser Hellenistik baroğun en başarılı örneklerinden biridir.
Laokoon heykel grubu 1506 yılında Roma’da bulunmuş ve dönemin papası II. Iulius tarafından sergilenmek üzere koruma altına alınmıştır. Heykel, Napolyon'un 1798'de İtalya'yı işgali sırasında ele geçirilerek Paris'e götürülmüş ve Louvre Müzesi'nde sergilenmeye başlamıştır. Napolyon'un yenilmesinin ardından 1816 yılının Ocak ayında Roma'ya geri gönderilmiştir. Eser günümüzde Roma'da Vatikan Müzeleri'nde sergilenmektedir.
KAYNAKLAR
Boardman, J. (2017). Yunan Sanatı, (çev. Yasemin İlseven), İstanbul: Homer Kitabevi.
Smith, R.R.R. (2002). Hellenistik Heykel, (çev. Ayşin Y. Yıldırım), İstanbul: Homer Kitabevi.
Sowerby, R. (2012). Yunan Kültür Tarihi, (çev. Umut Hoşafçı), İstanbul: İnkilap Kitabevi.
Yorumlar
Yorum Gönder