Oğullarından birini yiyen Saturnus (Kronos), ressam Peter Paul Rubens (1577-1640) |
Kronos (Eski Roma'da Saturnus) evrenin hakimi olur olmaz kardeşleri Hekatogkheirlerle (Yüz Kollu Devler) Kyklopları hemen Tartaros'a hapsetmiş, ardından da kız kardeşi Titanid Rhea (veya Reia) ile evlenmişti. Fakat herşey istediği gibi giderken hikmet ve gelecek konusunda bilgi sahibi olan Gaia ve Ouranos (annesi ve tahtından ettiği babası) çocuklarından biri tarafından tahtından indirileceğini söyleyince Kronos doğan çocuklarını birer birer yemeye başladı. Böylece Hera, Demeter, Hades, Poseidon ve Hestia'yı birbiri ardınca yuttu. Bu şekilde varlığını tehdit edebilecek tehditlerden kurtulduğunu düşünüyordu.
Bütün çocuklarından yoksun kalacağını düşünen Rhea üçüncü oğlu Zeus'u gizlice doğurdu (doğum yeri ile ilgili Girit ve Arkadya olmak üzere iki farklı yer verilir) ve onu Kronos'tan sakladı. Bebeğin yerine yemesi için Kronos'a kundağa sarılı bir taş verdi. Kronos hilenin farkına varmadan taşı yuttu. Zeus büyüyünce Kronos'un yediği çocuklarını kusması için Titan Okeanos'un kızlarından Metis'in (veya Gaia) yardımıyla Kronos'a bir ilaç yutturdu. Söylenenlere göre bu ilaç Rhea tarafından hazırlanmıştı. Metis Zeus'a hazırlanan iksiri Kronos'un ballı içeceğine karıştırmasını tavsiye etti. Gerçekten de Kronos karışımı içer içmez önce taşı sonra yuttuğu çocuklarını birbiri ardına kustu. Ardından hepsi kardeşleri Zeus'a duydukları minnettarlıktan dolayı onun önderliğinde babaları Kronos'a savaş açtılar. Bu savaşta Kronos'un müttefikleri kardeşleri Titanlardı. Kronos gücünü kaybettiği için Titanlara ağabeyi Atlas önderlik ediyordu. Gaia Zeus'a eğer Kronos'un Tartaros'a hapsettiği Kykloplar ile Hekatogkheirleri serbest bırakıp onlardan yardım isterse Titanları yenebileceğini söyledi. Zeus bu yaratıkların kapatıldığı hapishanesinin bekçisi dişi canavar Kampe'yi öldürerek onları serbest bıraktı ve savaşta yanına aldı. Bunun üzerine Kykloplar Zeus'a meşhur yıldırımını, Hades'e görünmezlik miğferini ve Poseidon'a da vurduğu zaman toprağı ve denizi sallayan üç dişli yabayı verdiler. Savaş on yıl sürdü ve zafer Zeus önderliğindeki tanrıların oldu. Daha sonra aralarında yapılan paylaşımla Zeus Gök'e, Poseidon Deniz'e, Hades de yeraltı dünyasına egemen oldu. Ayrıca Zeus savaştaki önderliğinden dolayı evrenin mutlak hakimi oldu.
Kendi çocukları tarafından tahtından edilen Kronos ve Titanlar Hekatogkheirlerin yerine hapsedildi ve bu kez Hekatogkheirler onların bekçisi oldular. Okeanos Titanlara önderlik ettiği için ibret olsun diye Zeus tarafından dünyayı omuzlarında taşımakla cezalandırıldı. Dişi Titanlar ise Rhea ve Metis'in ricalarıyla bağışlandılar. Zeus ve diğer tanrılar son olarak da evlatları Titanların Tartaros'a kapatılmasıyla öfkelenen Gaia'nın kışkırtmasıyla saldırıya geçen Gigantlarla (devler) mücadele etmek zorunda kaldılar. Fakat nihai zaferi kazanan yine Zeus önderliğindeki Olymposlular oldu ve böylece resmen evrenin hakimi oldular.
KAYNAKLAR
Grimal, P. (2012). Mitoloji Sözlüğü : Yunan ve Roma, (çev. Sevgi Tamgüç), İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
Graves, R. (2010). Yunan Mitleri : Tanrılar, Kahramanlar, Söylenceler, İstanbul: Say Yayınları.
Yorumlar
Yorum Gönder